websikehealthcheck

Blog...

A fájdalom leggyakoribb okai és segítség a kezeléshez

Sportsérülés specialista - fájdalom kezelése - Takács Gábor - Lágylézer terápia

A sportos életvitel a pozitív élettani hatásain túl, a közérzetre és a lelkiállapotra is kedvező hatást gyakorol. A fokozatosság és rendszeresség elvét szem előtt tartva végzett testmozgás segít levezetni a feszültséget, hatékonyabbá válik a stressz kezelése a mindennapokban.
Ráadásul magabiztosságot, optimista életszemléletet ad és kiegyensúlyozottá tesz. Mindemellett azonban fájdalmat vagy akár sérüléseket is okozhat.

Beszéljünk a sportsérülésekről…

Ha bemelegítés nélkül vágunk bele az edzésbe, elhagyjuk a nyújtást, a kifáradás jelei ellenére túlerőltetjük magunkat, kisebb-nagyobb sérülést szenvedhetünk.

Néhány példa a leggyakoribb panaszok közül:

  • fej-, tarkó -, nyak fájdalom oka: – egy hirtelen rossz mozdulat a nyaki izmok, csuklyásizom rándulását eredményezi. A huzatos helyen tartózkodás, vagy a túl hidegre beállított autóklíma miatt az erre igen érzékeny nyaki izmok kötötté válnak.
  • váll és lapocka körüli fájdalom oka:– merev nyaki izmok, a váll körüli izmok, vagy a vállízület sérülése miatt
  • könyök, alkar, csukló fájdalmának oka:– az izmok megerőltetése, húzódása miatt
  • deréktáji fájdalom: – a széles hátizom,vagy az ágyéki gerincszakasz mély hát izmainak meghúzódásakor pl.:hirtelen oldalra hajláskor, rossz technikával végzett súlyemeléskor. A csigolya, a szalagok, a porckorong, ideg károsodása áll a háttérben.
  • térdkalács körüli fájdalom:– a négyfejű combizom húzódása, megerőltetése miatt
  • egyéb térdtáji fájdalom:– a hátsó combizmok húzódása, túlerőltetése miatt , vagy szalag, porc sérülés váltja ki
  • a combközelítő izom megerőltetése, rándulása:– labdarúgóknál rúgás közben, ütközéskor gyakran előfordul
  • a sípcsont elülső felszínének fájdalma:– ha valaki rendszeresen betonon, vagy nehéz domborzaton fut, vagy nem a megfelelő cipőben sportol, valamint ugróatlétáknál is gyakori.
  • a sarok, vádli izomzat fájdalma: Achilles-ín rándulása, szakadása miatt.

Hogyan kerüljük a sérüléseket?

A verseny – és hobbi sportolók szempontjából is kifejezetten fontos a sérülések megelőzése, továbbá az ezekből való gyors felépülés. Versenysportolóknál hatalmas hátrány a több hónapos lábadozás, számukra ezt az időt a töredékére kell csökkenteni! Elsődlegesen fontos a lehető legrövidebb idő alatti gyógyulás a maximális erőnléti szint visszanyerése érdekében, ezért annyira hangsúlyos a gyors és hatékony rehabilitáció.

Mindenfajta csont, izom, szalag, ízület és lágyrészek sérülése, gyulladása után helyi duzzanat, fájdalom, mozgásbeszűkülés tapasztalható. Közvetlenül a sérülés után az érintett testrész nyugalomba helyezése, jegelés, lézeres kezelés alkalmazása javasolt, amit akár magadnak is el tudsz végezni.

A hibás mozgások helyreállításában rendkívül nagy szerepet játszik az izmok, inak fellazítása, elmozgatása, vagyis a speciális manuális technika alkalmazása. Erre épül az izmok célzott erősítése, nyújtása, fokozatos terhelése, az ízületi mozgások normalizálása, a gyógytorna.

Üzenetet írok

 

Takács Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük