websikehealthcheck

Blog...

Bokaficam otthoni kezelése

Bokaficam - lágylézer terápia - Takács Gábor - Sportsérülés specialista

Egy rossz mozdulattól kibicsaklik a boka. Ilyenkor pedig a szalagok és porcok is sérülhetnek. A jelenlegi orvosi protokoll szerint a megoldás teljes nyugalom, kenőcsök (Voltaren, Algoflex…), esetleg mankó. Ez több hét kiesést jelent sportból, munkából, egyéb tevékenységekből. Ráadásul a sportolóknak különösen oda kell figyelniük, mert nem vehetnek be, vagy kenhetnek magukra akármilyen gyógyszert, tudni kell, mi az, ami doppinglistás. A hivatalos gyógyulási idő hat hét, lágylézeres kezeléssel akár 2 hét is lehet.

Menj el orvoshoz

Először is kell egy orvosi szakvélemény. Mindenképp lássa orvos, tudnunk kell, hogy nincs-e- törés, vagy egyéb olyan vetülete a sérülésnek, amit orvosilag kezelni szükséges. Ha sportoló a sérült, gondosan nézze meg, mit írt fel az orvos, minden krém vagy fájdalomcsillapító gyógyszer esetében ellenőrizni kell, hogy nem doppinglistás-e? Máskülönben évek hosszú munkája veszhet kárba.

Fontos, hogy semmiképp ne terhelje a sérült bokát. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy az interneten vannak olyan extrém javaslatok, hogy a sérült testrészt azonnal terhelni kell, persze kegyetlen fájdalmakkal, de ezt senkinek nem ajánlom, mert maradandó traumát okozhat, és teljesen felesleges is, mert van más módszer a gyógyulásra. Fontos a pihentetés és az otthoni gyógyítás, kezelés. A legfontosabb viszont, hogy lehetőség szerint minél hamarabb tudjon beszélni egy szakemberrel, aki tudhat olyan otthoni, saját maga által végrehajtott kezelésről, ami 6 hét helyett ennek töredékére csökkenti a gyógyulási időt.

Legtöbbször csökkenthető a gyógyulási idő, csak a sérült nem tud róla…

Fontos megkérdezni a szakértőt, mert nagyobb rálátása van az adott területre és az eddigi esetek tapasztalatai alapján pontosan tudni fogja, hogy melyik lézeres kezelési mód a leghatékonyabb és lehet-e tényleg csökkenteni a gyógyulási időt? Az esetek legnagyobb részében egyébként igen, de a sérült sajnos általában nem tud róla. Szóval egy szakember sok új információt adhat.

Nem mindegy, hogy egy bokaszalag húzódást, vagy egy részleges szakadást kezelünk, ahogy az sem, hogy azonnal el tudjuk-e kezdeni a kezelést, vagy már néhány nap vagy hét eltelt.
Az is fontos, hogy bizonyos kezelési típusokat minél hamarabb meg kell kezdeni, ilyen például a lézeres kezelést is, lehetőség szerint azonnal. Ha azonnal sikerül a kezelést elkezdeni (értsd, hogy a sérülés bekövetkezésétől 5-20 percen belül) jó esély van arra, hogy a bokaficam 3-6 hét helyett pár nap alatt is meggyógyulhat. Kérdezz a szakértőtől!

Tudj meg többet a konzultációról itt: Tovább a konzultációhoz

Ha pedig kérdeznél, írd meg itt: Kérdezz a szakértőtől

 

Takács Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük