websikehealthcheck

Blog...

Kiment a bokám, annyi az edzőtábornak?

Bokaficam kezelése lágylézer készülékkel

Ha az edzőtábor második napján egy bemelegítő fogócska során kificamodik a sportoló bokája, akkor százból 98 ember azt mondaná, hogy az egyhetes edzőtáborban ő már nem fog edzeni. Főleg nem, ha egy Taekwondo edzőtáborról van szó. Itt ugyanis a mozgás kilencven százalékát lábmunka teszi ki: gyors és erős rúgások testre és fejre. Azonban még ilyenkor sem biztos, hogy le kell mondani az táborról…

Mi történik ilyenkor?

A kifordult boka perceken belül bedagad, lesz rajta egy jó nagy duzzanat, fájdalmas, még érintésre is. A sérült lábfejet egyáltalán nem tudja a sportoló terhelni: rá sem tud állni, nem hogy rúgni vele. A gyógyulási idő még egy enyhébb sérülés esetén is minimum két-három hét, főleg ha sportolni is szeretnél vele. És még ez után is maradhat érzékeny, bizonyos mozdulatoknál, hosszú ideig.

Ha veled ez történne, te mit mondanál? Fogsz még edzeni a héten?

Nos, a tanítványommal ez történt, és ahogy lebicegett a pályáról, már látszott, hogy van baj. Mire levettük a zokniját, már diónyi duzzanat volt a bokája alatt, és az is fájt neki, amikor csak végig simítottuk. Viszont sok időt nem vesztegettünk: a tornaterembe is magammal viszem a lézert, és ezúttal az 1800-asat tettük szinte azonnal – kb. 2 perccel a sérülés után – a duzzanatra. Nagyjából 20-25 percet folyamatosan kezeltük, és a duzzanat szépen szűnni kezdett. Fél óra múlva semmi sem látszott a boka alatt, a duzzanat egyáltalán nem látszott már, és érintésre sem volt már fájdalmas a sérült rész. További 10 perc kezelés után Máté már ráállt a lábára, de még nem engedtük, hogy terhelje. Aznap délután és este is lézereztük még a lábát, továbbá másnap reggel, kb. 20-25 percig.

Mindig újra elképeszt, mekkora a változás…

Eltelt egy nap. Lehet-e már edzeni? Ezt a kérdést tanítványom is feltette másnap délelőtt, úgy, hogy edzőruhában állt előttem, mindkét lábán. „Már nem fáj, szeretnék beállni.” Bár már láttam elégszer, mit tud elérni a lézeres kezelés, mindig újra rácsodálkozok, hogy mekkora a változás. Rá kellett parancsolnom Mátéra, hogy legyen szíves kihagyni a mai futást, és kímélni még a lábát legalább egy napig. Ő bizonygatni kezdte, hogy „de már minden rendben van”, és nagyon szeretne beállni.
Végül megegyeztünk abban, hogy a formagyakorlatokra beállhat, kímélő jelleggel, de küzdelmekben és futásban nem vehet részt.

Ezt a cikket Máté sérülésének harmadnapján írom. Természetesen azóta is lézerezi a lábát, naponta kétszer, hogy érzékenység se maradjon, és edzéseken szépen részt tud venni. Igazából úgy kell visszafogni, hogy kímélje még azért a lábfejét, még akkor is, ha nem érez fájdalmat. Még egy-két nap és teljesen terhelhető és erős lesz a lábfeje ismét.

Nem kell lemondani az edzőtáborról…

És ő már a sportolóknak abba a két százalékába tartozik, aki tudja, hogy egy ilyen sérülés miatt nem kell feladnia az edzőtábort, nem esik ki a csapatból hetekre, és ami a leglényegesebb, nem marad utólagos érzékenység, ami akadályozhatná a sportban.

Ha ezt te is elkerülnéd és érdekel, vajon alkalmazható-e a lézeres kezelés a te sérülésed kezelésében is, gyere el egy konzultációra, ahol ki is próbálhatod a lézerkészüléket!

JELENTKEZEM

 

Takács Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük