websikehealthcheck

Blog...

“Segítség, azt hiszem eltört a bordám!”

Bordatörés - Lágylézer terápia - Takács Gábor

A bordatörés az egyik legkellemetlenebb sportsérülések közé tartozik. A borda a csontok között az egyik leggyengébb, előfordul, hogy egy kemény ütés hatására, vagy akár esés következtében megreped, eltörik. Mivel ilyenkor a környéki szövetek és az erek is megsérülhetnek, kisebb belső vérzések keletkezhetnek, amelyek az agyban fájdalomként érzékelünk. De nézzük, mit tehetünk ha már megtörtént a baj!

A bordák szerepe rendkívül fontos…

… mert létfontosságú belső szerveinket védik a külső behatásokról. A bordatörés iszonyú fájdalmakkal jár a sérült oldalon, melyek pár napon belül rosszabbodhatnak. Ilyenkor olyan egyszerű dolgok is nehezen mennek, mint a köhögés vagy a lélegzetvétel. A tüsszentésről ne is beszéljünk. Ha lehet, ilyenkor kerüljük a vígjátékokat. Nem könnyű nyugton maradni a fájdalmak közepette, mégis pontosan ezt kell tenni ebben az esetben.

Honnan tudhatom, hogy bordatörésem van?

Kívülről, a bőrön eleinte piros, majd kékeslila foltot lehet látni, ami zúzódásra utal, esetleg a sérült rész meg is duzzadhat. Legjobb esetben a tünetek két-három hét múlva maguktól elmúlnak, így ezzel együtt a fájdalom is megszűnik. Erős zúzódásoknál viszont a teljes gyógyulás nyolc hétig is eltarthat. Sajnos a gipsz nem jöhet szóba, hacsak nem tudod a levegőt visszatartani 2 hétig. A megrepedt és a törött bordát nem könnyű megkülönböztetni, gyakran éppen az előbbi okoz nagyobb és hosszabban tartó fájdalmat. Érdemes orvoshoz fordulni, aki egy röntgenvizsgálatot követően azonnal megállapítja, mivel van dolgunk.

Megijedni azonban egyáltalán nem kell, mert…

… sokszor még orvosi kezelésre sem szorul a bordasérülés, azonban vannak gyógyulást felgyorsító módszerek. Először is a sérülés után vigyázzunk magunkra, kerüljük a sportokat, főleg a futballt és a harcművészeteket. A törött bordákat kezeljük lágylézerrel, ez csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, hogy ne a fájdalom határozza meg mindennapjainkat.

A lézeres kezelés hatásai:

  • Gyorsabb gyógyulás
  • 2x-es csontszövet (callus) sűrűség a törés helyén
  • Magasabb szakító szilárdságú csont képződik

Összességben a lézerrel kezelt csont jobb biomechanikai tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ha csak tehetjük, ne aludjunk a sérült oldalunkon, inkább nagy párnákkal polcoljuk fel magunkat, hogy akár egész este egy testhelyzetben tudjunk maradni. Figyeljünk a nyugodt, egyenletes légzésre, már amennyire a fájdalom engedi, súlyos esetben pedig forduljunk gyógytornászhoz. Profi szakemberek listáját ide kattintva éri el.

Összegezve itt van hat tipp bordasérülés esetén:

· 1. A fájdalom megszűnéséig egyáltalán ne sportoljunk
· 2. A sérülés után gyorsan hűtsük le
· 3. Kezeljük lágylézerrel
· 4. Forduljunk orvoshoz, hogy kizárjuk a törést
· 5. Lélegezzünk nyugodtan, hogy megakadályozzuk a tüdőgyulladást
· 6. Ne aludjunk a sérült oldalon

Maradt még kérdésed?

Ha kérdésed van a bordatöréssel, repedéssel vagy bármilyen sportsérüléssel kapcsolatban, írd meg nekem ezen az oldalon és szívesen segítek, akár ki is próbálhatod a lágylézer készüléket!

Tovább a konzultációhoz

 

Takács Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük