websikehealthcheck

Blog...

Úgy érzem, mindjárt leszakad a hátam, mi a megoldás?!

Derékfájás - isiász - sportsérülés specialista - Takács Gábor

Legtöbbször valahogy így próbáljuk leírni azt a kellemetlen deréktáji fájdalmat, amit érzünk esetleg egy hirtelen rossz mozdulat miatt. Akár olyankor is előjöhet, ha sokat voltál derékszögtartásban, vagyis előre döntött felsőtesttel. Ha ilyenkor megpróbálsz felegyenesedni és fáj a derekad, az megint más okra vezethető vissza. Ezekre a panaszokra van egy általános jolly joker, amit mindenfajta derék fájdalomra gyűjtőfogalomként használunk „Tuti, hogy lumbágóm van, de az is lehet, hogy becsípődött egy ideg”.

Majdnem talált, de nem…

Ugyanis a gerincvelőből kilépő idegszál sehogy sem tud becsípődni. Mivel nagyon fáj, ezért valahogy körül kell írni azt a nyavalyás fájdalmat. De nem becsípődés történik, hanem az idegszál egy váratlan erőhatás alá kerül. Ez a porckorong kitüremkedésével, és az ott fellépő nyíróerővel hozható összefüggésbe, amelynek erős, derékba, végtagokba sugárzó kellemetlen fájdalom, sőt, akár zsibbadás is lehet a következménye.

Az idegbecsípődés, a hirtelen támadt fájdalom a legtöbb esetben egy váratlan mozdulat hatására következik be. Mint a lehajolás vagy a felegyenesedés, a nyújtózás valamiért, esetleg egy zsák krumpli megemelése.

Az idegbecsípődés valódi oka azonban nem a váratlan mozdulat. A funkcionális izomzatunk gyengesége, a gerincet tartó izmok erőtlensége, ami a helytelen testtartással és az ülőmunkával együtt jelentősen fokozza az idegbecsípődés esélyét. Az izmok összehúzódása ráadásul tovább súlyosbítja a fájdalmat. Az idegbecsípődés terápiájában, megelőzésében éppen ezért kap fontos szerepet az izmok erősítése és a helyes testtartás elérése.

Isiász – avagy a fenekedbe sugárzó fájdalom

Ha az idegbecsípődés okozta fájdalom kisugárzik a fenékbe, vagy a lábba, isiászról beszélünk.
Ez az ideg a leghosszabb szervezetünkben, ha az itt lévő idegrostok nyomódnak össze valamilyen okból, akkor az komoly derék és térd közötti, alsó végtagot érintő fájdalomhoz vezet.

Az isiász inkább egy jelenség, amelynek az idegbecsípődéshez hasonló okai vannak. A legfontosabb szerepet itt is a megelőzés, a gerinc körüli izmok erősítése, a helyes testtartás elsajátítása játssza, és erre már fiatalon, még az isiász megjelenése előtt oda kell figyelni. Ugyanis a porckorongok kopása nem csak nagymamakorban fenyeget. Sajnos minden korban megvan az esély az isiász kialakulására, a legnagyobb veszélyben az ülőmunkát végzők, a mozgásszegény életet élők vannak.

A rettegett lumbágó – amit mindenki derékfájásnak nevez.

A lumbágó kifejezetten az alsó deréktájon, a keresztcsont környékén hirtelen fellépő, nyilalló fájdalmat jelenti, amitől szinte lebénulunk, minden más mozgás lehetetlenné válik.
A fájdalom a hátizomból ered, és közvetlen oka az eddigiekhez hasonlóan lehet egy hirtelen mozdulat. A lumbágó kezelésében ugyancsak alapvető fontosságú a megelőzés: az izmok erősítése, a rendszeres hátizomerősítő testmozgás, a helyes testtartás mielőbbi elsajátítása, a túlerőltetés elkerülése, de még az esetleges túlsúlytól való megszabadulás is sokat számít.

A hirtelen, nyilalló fájdalmakkal üzenni próbál a testünk.

Arról üzen, hogy nem vigyázol eléggé sem a gerincoszlopodra, sem azokra a mély hátizmokra, melyek természetes védelmet nyújtanak gerincünknek, tehermentesítik azt.

Takács Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük