websikehealthcheck

Gyógyulás referenciák

Bokaszalag szakadás a kick-box világkupa előtt 10 nappal

Sportsérülés specialista - kick box - gyógyulás

Egy élversenyző életében a sérülés soha nem jöhet jókor. Ráadásul a bokaszalag szakadás nem tartozik a gyorsan gyógyuló sportsérülések közé: a teljes gyógyulás hónapokig is tarthat. Nem volt erre ennyi ideje a többszörös magyar és nemzetközi bajnok Nagy Mirának, aki épp a világkupára készült, amikor egy rossz mozdulat miatt befordult a bokája. Ha csak az orvosokra hallgat, egy időre el is felejthette volna a versenyzést, de még az edzést is. Egy kiemelkedően hatékony módszernek köszönhetően viszont a történet egy világkupa első helyezéssel ért véget. Hogyan? Részletek a cikkben!

A bokaszalag szakadás nem játék

A gyógyulás akár 6 hetet is igénybe vehet, ezután pedig csak fokozatosan terhelhető, szóval a teljes regenerálódás akár hónapokig is elhúzódhat. Ami azért lássuk be, elég riasztó hír épp egy világverseny előtt. Az ilyen sérüléseket nehéz kivédeni, egy pillanat alatt meg van a baj.
Mira rutinos versenyző, azonban az egyik testnevelés órán egy rossz mozdulat miatt befordult a bokája. Késlekedés nélkül, kórházba siettek, ahol megröntgenezték és az orvos megállapította a diagnózist: ez bizony bokaszalag szakadás.

Jött a szokásos protokoll…

Az orvos bokamerevítőt és mankót javasolt, illetve a szokásos “kenegesd-borogasd-pihentesd” kombinációt. Két hét múlva pedig kontrollt, addig viszont szigorúan tilos akár csak ráállni is, az edzést, versenyzést pedig el lehet felejteni. Persze ilyen helyzetben mindenki szeretné lehetőség szerint gyorsítani a gyógyulási folyamatot. Az orvos erre injekciót ajánlott, illetve gyógytornát, persze csak később, hiszen egyelőre az is nagy öröm, ha fel tud kelni az ágyból…

Létezik más módszer is, ami segíthet?

Mira és az édesapja Lajos – aki egyben az edzője is – nem akart beletörődni a hallottakba. Biztosan van más lehetőség is a gyógyulásra. A történetet meghallgatva én is biztos voltam benne, hogy edzésről és versenyről szó sem lehet. Pláne egy ütő-rúgó sportágban, pláne 10 nap múlva, pláne egy világkupán ahol 1700 versenyző indul.

Ha valami isteni csoda következtében még járna is ilyen rövid idő után, pontértékű találatot akkor sem tudna bevinni a pontszerző lábával, hiszen épp az sérült meg. Egy világkupa nem egy háztömb körüli bajnokság, nem felhozó verseny ahol a versenyzők önbizalmat szereznek. Az év egyik főversenyéről van szó, ahol csúcsformában kell lenni, nem elég odabicegni.

Kipróbálták a lágylézert…

Azt mondták, hogy szívesen kipróbálnák az otthoni lézerterápiát, mert hasonló esetekben nagyon szép eredményeket értek el vele eddig azok, akik használták. Számomra nem volt kérdés, hogy a lézer óriási segítség lehet egy bokaszalag szakadás esetén is, hiszen felgyorsítja a szervezet öngyógyító képességét, de figyelmeztettem őket, hogy ne várjanak azonnali, szupergyors gyógyulást.

Ekkor Mira egyáltalán nem tudott rálépni a lábára. Amikor megláttam, megkérdeztem, hogy a teniszlabda hogy került a bokájába, mire Lajos megnyugtatott, hogy az mind a bokája. Mira azonnal elkezdte a kezelést öt ponton, mindenhol 5 percig. Naponta kétszer kezelte és a dózis ugyanaz volt. A 2. napra a duzzanat teljesen lement, maradt a sárgás-zöldes-kékes boka, ami nem fáj. A 4. napon már ment a séta. Mira tudta, hogy nagyon óvatosan, fokozatosan szabad terhelnie a bokáját, semmiképp nem erőltetve, mert könnyen visszaeshet.

Míra egy harcos, céltudatos lány, aki tudta, hogy nem csak hogy elindul a versenyen, de meg is nyeri azt. Ez azonban a sérülés utáni napokban lehetetlennek tűnt. Az eltökéltség és a lézer viszont nyertes kombináció volt. A nyolcadik napon ugyanis az otthoni lézeres kezeléseknek köszönhetően Mira már részt vehetett az edzésen, két nap múlva pedig a világkupán felállhatott a dobogó legfelső fokára. Mira bokája azóta is jól van, sorra nyeri a versenyeket és erősebb mint valaha.


Mira apukája és edzője saját szavaival meséli el, hogy segített nekik a lágylézer terápia a gyógyulásban.

Így tehát a lágylézerterápia ismét bizonyította hatékonyságát és hogy helye van a sportsérülések otthoni kezelési módszerei között.


A videóban Mira mesél a lágylézer terápiáról.

 

>>> Tovább a konzultációhoz!

Takács Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük